T Á J É K O Z T A T Ó !

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

A nagy hideg miatt vigyázzanak a vízmérőkre !

A szeles, hó nélküli hideg időjárás a vízmérőkre, fagynak kitett vezetékekre is nagyobb kockázatot jelent: elég egy félrecsúszott aknafedlap, egy törött pinceablak és elfagy a vízmérő, ami után több száz köbméternyi víz is elfolyhat, vagy víz nélkül marad a ház.

A vízmérő leolvasóinak tapasztalata alapján a legtöbben időben gondoskodtak a fagy elleni óvintézkedésekről: idén is sok aknafedlapot burkol kívülről pokróc, belülről hungarocell lap; gyakoriak a textíliával és fóliával „felöltöztetett” darucsövek, a házigazdák többnyire víztelenítették már a kerti csapokat is.

Tavaly kevés ilyen jellegű problémát okozott a tél, de korábban akadt nem egy tönkrement vízmérő, károsodott vezeték és emiatt víz nélkül maradt család. Amikor igazán kemény a hideg, jelentősen megnőtt az ilyen esetek száma az elfagyott csövek miatt. Pedig a több tízezer forintos többletterhet okozó hibák megelőzhetőek.

A fagy elleni védekezésről (csakúgy, mint a mérőhely megközelítésének biztosításáról) az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia. Éppen ezért figyeljünk a fagynak kitett vezetékszakaszokra, tűzfalban vagy falon kívül futó csövekre.

 A kerti csapok víztelenítése után a mérőben marad víz, ezért szigeteljük ! Ugyancsak védjük, ha nem kellően meleg épületen belül, vagy a talajban egy méternél kisebb mélységben van a vízmérő: tekerjük be nem nedvszívó anyaggal vagy borítsunk rá egy lefelé fordított papírdobozt. Fontos, hogy ne legyen rés az aknafedélnél, amin keresztül kihűlhet.

Ha megtörtént a baj, elfagyott a mérő, hívjuk a Baranya-Víz Zrt. diszpécserszolgálatát a 72/579-840-as telefonszámon, ahol a szakemberek tájékoztatást adnak a szükséges teendőkről.

 A kisebb jégdugók (ha nem repedt még meg a mérő üvege) körültekintően eljárva, lassan, fokozatos melegítéssel házilag is orvosolhatóak, de semmiképpen ne próbálkozzunk nyílt lánggal, mert a hirtelen felolvadó víz szétvetheti a mérőt, műanyagcsövet.

 

Tóth Attila    főmérnök

Baranya-Víz Zrt.    Harkányi Üzemigazgatósága

A hozzászólások le vannak tiltva.