Műemlékeink

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

A hárorús emlékmű

Trischler Ferenc szobrászművész és Szatyor Győző fafaragó művész alkotása. A templom és az iskola közötti kis téren található a két világháború katonai és polgári áldozatainak tiszteletére és emlékére emelt alkotás. A léglából és fából készült nyolcszögletű harangtorony középső részén 3 bronztáblán olvashatók az áldozatok nevei (kivétel nélkül német névvel), a negyedik táblán Krisztus levétele a keresztről látható.

mu_1 mu_2

Az emlékkő

Ez egy nagy, megmunkálatlan kő, rajta németül és magyarul is ez a felirat: „Az 1947. esztendőben hazájukból kitelepítettek emlékére.”Az újpetréről kitelepített németekről és az ide telepített magyarokról emlékezik meg.

mu_3

Az emlékoszlop

Az 1849. október 6-án Aradon kivégzett tábornokokra emlékeztet a szobor. A kivágzés 150. évfordulójára emeltette a község.

mu_4

Szentháromság-szobor

Az 1793-ban homokkőből készített alkotást a „legszentebb szentháromság” tiszteletére emelték. Szűz Mária szüleit, a Három isteni személyt, és Szűz Mária mennybéli megkoronázását láthatjuk rajta.

mu_5

A kápolna

A falutól nyugatra, a temető után található az 1757-ben, barokk stílusban épült kápolna. Ma már nem szolgál vallási célokat. Az előtte található „Golgota”, a homokkőből épített három feszület (Krisztus és a két lator) a XVIII. századi népi szobrászat kiemelkedő alkotásai.

mu_6 mu_7

Római katolikus templom

A római katolikus plébániát 1745-ben alapították, ekkortól vannak meg az anyakönyvek is. A falu mai templomát 1760-63 között barokk stílusban KIimó György püspök kezdeményezésére, herceg Batthyány Károly építtette. Főoltára magyar- Árpád-házi – szenteket ábrázol: Szent Istvánt-szobor koronával, Szent Imrét-az oltárképen, Szent László- szobór bárddal. A jobboldali mellékoltár a klasszicista művészet remeke. A keresztre feszített Krisztust ábrázolja, a kereszt alatt Mária és János apostol állnak. Az 1773-ban készült eredeti orgona helyett 1922-ben a világhírű pécsi orgonakészítő, Angster József készített újat.

mu_8 mu_9