FŐZŐKLUB és GYÓGYTORNA

0 Flares Filament.io 0 Flares ×

Az őszi könyvtári OLVASÓK HETÉ-nek egyik programjából nőtte ki magát a FŐZŐKLUB.

Régi, (viszonylag) hamar és egyszerűen és (viszonylag) olcsón elkészíthető ételek, ételreceptek felelevenítése a havonkénti összejövetelek célja. Az eredeti terv szerint a főzés is a kultúrházban lett volna, de hamar kiderült, hogy minden asszony a saját konyhájában érzi magát igazán otthon.

fözö

Így most az együttlétek kellemesen beszélgetve a terített asztalnál zajlanak. Ettünk már különböző leveseket, palacsintatésztából készült káposztás kockát, felvidéki ételt―morványt―, sváb ételeket―például „Schupfnudlit” (angyalbögyölő)―, horvát édes tésztafélét… És a gyalog érkezőknek mindig jut 1-1 korty bor is. Aki nem szeret gyalogolni, az kénytelen vizet inni.

lind.jpg

Kedden és csütörtökön esténként szinte teljesen beborítják a polifoam matracok a kultúrház nagytermének padlóját: az inkább fiataloknak ajánlott zenés fitness-tánc, a Békési Dalma-vezette ZUMBA, és az „ősidők óta” működő és kedvelt Gergely-Butty Gyöngyi-féle ASSZONYTORNA után a régebb óta fiatal korosztály is lehetőséget kapott a kimozdulásra, a mozgásra. Míg az első két csoportban feltehetőleg a zsírégetés, az alakformálás és formában maradás a résztvevők legfontosabb célja, addig a GYÓGYTORNA, ami, mint a főzőklub, szintén a könyvtár szervezésében indult és működik, a mozgásképesség megtartására és fokozására, az izmok erősítésére és nyújtására, az ízületvédelemre, a mozgáskorlátozottság elkerülésére helyezi a fő hangsúlyt. Nagyné Virág Éva a mozgásterápiával fokozatosan, az egyszerű gyakorlatoktól a komplex gyakorlatok felé haladva, mindenkit „a saját lehetőségeihez képest” próbál fejleszteni.

torna

A körülbelül háromnegyed órát becsületesen végigmozogni― bár egyesek nevetésre késztetően nyögnek és „műnyögnek” ― nem nagyon nehéz. Határozottan élvezzük. És a 20-28 fős csoport egy emberként elégedetten sóhajt, mikor elhangzik a foglalkozás végét jelentő „Egészség!”.

A hozzászólások le vannak tiltva.